Traumaterapia
Traumaterapia on psykoterapian muoto, joka keskittyy auttamaan henkilöitä, jotka ovat kokeneet traumaattisia tapahtumia. Tavoitteena on vähentää traumaperäisiä oireita, kuten ahdistusta, masennusta, unihäiriöitä, pelkoja ja posttraumaattista stressihäiriötä (PTSD). Traumaterapian avulla pyritään myös parantamaan henkilön kykyä käsitellä ja prosessoida traumakokemuksiaan, sekä vahvistamaan hänen selviytymiskykyään ja elämänlaatuaan.
Traumapsykoterapian avulla voidaan hoitaa sekä yksittäisten kriisitilanteiden aiheuttamaa psyykkistä oireilua että kompleksisen, toistuneen traumatisoitumisen aiheuttamia vaikutuksia yksilön elämään. Traumapsykoterapiassa edetään turvallisesti ja rauhallisesti ja siinä hyödynnetään vaikuttaviksi ja hyödyllisiksi todettuja terapeuttisia menetelmiä.
Traumapsykoterapeuttinen työskentely lähtee aina liikkeelle trauman vaikutuksista nykyhetkeen. Traumapsykoterapeuttinen työskentely voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen, joiden mukaan terapia etenee. Nämä vaiheet ovat vakauttamisvaihe, trauman työstämisen vaihe sekä uudelleen suuntautumisen vaihe. Vakauttamisvaiheessa keskitytään lisäämään asiakkaan voimavaroja, vahvistamaan turvallisuuden tunnetta sekä kykyä pysyä nykyhetkessä.
Trauman työstämisen vaiheessa edetään häiritsevien kokemusten ja traumamuistojen käsittelyyn. Tämän vaiheen tavoitteena on integroida traumamuistot osaksi ihmisen elämäntarinaa. Uudelleen suuntautumisen vaiheessa tärkeintä on suuntautuminen normaali elämään, terveiden ihmissuhteiden ylläpitäminen sekä surutyö. Vaiheet eivät ole toisistaan selkeästi erottuvia tai vaiheesta toiseen suoraviivaisesti eteneviä, vaan niiden välillä liikutaan palaten välillä vaiheesta toiseen.