Parterapi

Parterapi är en form av psykoterapi som fokuserar på att förbättra relationer mellan par och lösa problem. Målet är att hjälpa par att förstå varandra bättre, förbättra kommunikationen, lösa konflikter och stärka den emotionella kopplingen. Parterapi söks ofta när det uppstår svårigheter i relationen.

Sådana situationer kan till exempel vara när den ena parten i relationen känner att de inte blir förstådda, eller när de befintliga problemlösningsmetoderna inte fungerar. Parterapi är värt att överväga när paret har det svårt tillsammans, till exempel när känslan av närhet eller kontakt har försvunnit. I parterapi handlar det om att vårda relationen, och termen ”parrelationsterapi” kan också användas för att beskriva denna terapi.

Parterapi, eller relations- och parterapi, är till nytta för att lösa problem som uppstår i en relation. Problem i relationen kan till exempel vara otrohet, värde- och rollkonflikter, barnlöshet eller svårigheter med problemlösning och kommunikation.

Parterapi är också lämplig för att hantera särskilda frågor som rör nya familjer, mångkulturella par eller regnbågspar. Terapeuten bör ha kunskap om dessa specifika ämnen. Parterapi har visat sig ge resultat i behandling av bland annat relationsutmattning, otrohetskriser samt flera psykiska sjukdomar som depression, alkoholproblem, sexuella störningar och posttraumatiskt stressyndrom.

Om förhållandet avslutas genom skilsmässa kan parterapi vara till hjälp för att förstå de faktorer som ledde till uppbrottet samt för att planera modeller för fortsatt gemensamt föräldraskap. Det är viktigt att inte bära med sig problem från ett tidigare förhållande in i det nästa, utan att göra avslutet synligt och förståeligt, lära sig av eventuella misstag och gå vidare till nästa relation med bättre förutsättningar.

Parterapi kan fås som rehabiliteringspsykoterapi från Kela. Kela ersätter 63,91 € per 60 minuter eller 95,87 € per 90 minuter för besök. För att få rehabiliterande psykoterapi från Kela behöver du ett läkarutlåtande.

Boka tid
Psykoterapeutti Mervi Bro Psykoterapeut kuva